Bild på utställningslokalen Skulpturum

Om Skulpturum

Här ser du museet Skulpturum i slutet av mars 2024.
Skulpturum – en utställning för att uppleva konstverk av Marita Norin.

Vägbeskrivning – hur tar jag mig till utställningen?

När du kommit fram till Ammarnäs, fortsätter du mot Norra Ammarnäs. Det finns en stor vägvisare mitt emot Busskuren. Du ser den på bilden här nedanför:

Det är två kilometer längst Nolsivägen från Busshållplatsen till Vindelåforsens Stugby.

Du passerar Potatisbacken och går från centrala Ammarnäs mot Norra Ammarnäs. När du är framme ser du vår parkering och det är skyltat med Vindelåforsens Stugby samt Bertejaure Gård.

Museet är första huset ovanför parkeringen.

Skulpturum – konstnärens minnen på femtio kvadrat.

Skulpturum är Marita Norins museum. Här finns hennes minnen samlade. Det finns exempel från tiden vid konstfack på 60-talet, från kvinnokampen på 70-talet, till alla hennes offentliga uppdrag på 80-talet och perioden med personlig utveckling under 90-talet. Under 2000-talet kallade hon sin verksamhet för ”Hembränt från egen ugn.”

Det finns många original i gips och lera, flera skisser och teckningar i tusch och blyerts, samt byster i brons och hembrända bordsstatyer i stengods. Även hennes egna handskrivna böcker finns att se. T ex boken ”Vad har kärlek med känslor att göra?” från 1993.

Guidade turer

Jag erbjuder två olika guidade turer – Dels en berättarkväll i Kafé Vindelälvan med temat ”Förändring är möjlig”, och dels en stillsam visning av utställningen.

Dessa guidade turer går att boka via knappen längst ned på sidan.

Lokalen är så liten så det blir väldigt kraftfullt att sitta och betrakta en del åt gången. Halva visningen sker under tystnad och andra halvan samtalar vi.

Det finns många berättelser förknippade med flera av konstverken – om du vill höra. Och du har säkert egna upplevelser av konsten att dela med dig av.

Jag kan anpassa upplevelsen utifrån dig, din grupp eller din tid. Det går till och med att beställa en guidad tur genom Skulpturum som en upplevelse via Zoom.

På ett arbetsbord ser vi original i gips till några mynt.
Några mindre rum i lokalen är möblerade för att påminna om skulptörens arbete med formgivningar. Som här, då det är tiokronorsmyntet som är i fokus. Formgivningen av tiokronan gjorde hon redan 1985, men den gavs ut först 1991.

Skulpturum – kan komma till dig.

Vill du hyra en utställning hem till din konsthall? Vi har ett förslag som kanske kan passa dig och din konstförening eller din arbetsplats.

Det finns trettiofem alster packade i en stor koffert av trä – det är hennes mynt och medaljer från 1975 till 2009. Utställningen gjorde jag som en sommarutställning på biblioteket i Sorsele år 2015. Nu är det en vandringsutställning, kallad ”Vad har pengar med hantverk att göra?”

Det finns en tryckt katalog som vi säljer i vårt kafé – där finns bilderna och presentationerna av alla de sjutton olika mynt och medaljer som Marita gjorde.

Skulpturum – så här får du kontakt.

Skulpturum är en del av Bertejaure Gård och du kan kontakta mig, Urban Berglund via mejl reception snabela bertejaure punkt se.

Skicka gärna en förfrågan om guidad tur i Skulpturum och vilken dag du vill komma. Utställningen är öppen då vi kan hitta en tid som passar in.

Är du redan på plats i Ammarnäs? Ibland finns jag på området så det går bra att chansa också. Knacka gärna på i receptionen på Vindelåforsens Stugby.

Eller ring mig på mobilen 070-6110301

Välkommen!

Skissen till Vingåkersdansen är en av sevärdheterna i Skulpturum.

Jag hoppas du blivit nyfiken och vill komma in på en konstupplevelse.

Kärlek = IQ